Llei Pressupostos Estat 2022




Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per l’any 2022: mesures tributàries que entren en vigor 


El passat 29 de desembre de 2021 s'ha publicat al BOE la Llei 22/2021, de 28 de desembre, de Pressupostos Generals de l'Estat per a l'any 2022 (LPGE 2022)


Per Gorka Alonso-Cuevillas / Advocada i Director del Departament Tributari

El passat 29 de desembre de 2021 s'ha publicat al BOE la Llei 22/2021, de 28 de desembre, de Pressupostos Generals de l'Estat per a l'any 2022 (LPGE 2022).


En aquesta Llei s'han inclòs diverses mesures tributàries respecte de diferents impostos i que es resumeixen a continuació:

 


1. Tributació mínima a l'Impost sobre Societats i a l'Impost sobre la Renda de No Residents (establiment permanent)

 

Amb efectes per als períodes impositius que s'iniciïn a partir de l'1 de gener de 2022 s'introdueix una regla de tributació mínima del 15% a l'impost sobre societats (IS). Les regles d'aquesta tributació mínima són les següents: 



a)   Àmbit d’aplicació

 

Aquesta tributació mínima serà per aplicació dels següents contribuents:

 

i.       Aquells dels quals l'import net de la xifra de negocis (INCN) sigui, almenys, de 20 milions d'euros durant els 12 mesos anteriors a la data en què s'iniciï el període impositiu.

 

ii.       Aquells que tributin en el règim de consolidació fiscal amb independència del seu INCN.

 


No obstant això, aquesta tributació mínima no és aplicable als contribuents que tributin aplicant els tipus de gravamen següents:

 

i.       Tipus del 10% (article 29.3 de la Llei 27/2014, de 27 de novembre -Llei IS-) i que apliquen les entitats sense fins lucratius a les quals sigui d'aplicació la Llei 49/2002, de 23 de desembre, de règim fiscal de les entitats sense fins lucratius i dels incentius fiscals al mecenatge.

 

ii.       Tipus de l'1% (article 29.4 de la Llei IS).

 

iii.       Tipus del 0% (article 29.5 de la Llei IS).

 

Tampoc no és aplicable aquesta tributació mínima a les societats anònimes cotitzades d'inversió en el mercat immobiliari (SOCIMIS) i regulades pel que disposa la Llei 11/2009, de 29 d'octubre.


 

b)    Aplicació pràctica de la tributació mínima

 

                i.       Quota líquida mínima

 

Amb caràcter general, la quota líquida (entesa com el resultat de minorar la quota íntegra en les bonificacions i deduccions, sense que pugui ser negativa) no podrà ser inferior a l'ara anomenada quota líquida mínima.

La quota mínima líquida serà el resultat d'aplicar a la base imposable el percentatge del 15%.

Per quantificar la base imposable es podrà minorar aquesta a les bases imposables negatives d'exercicis anteriors i amb els límits actuals establerts a l'article 26 de la Llei IS. A aquesta base imposable se li podran aplicar les minoracions o increments següents

 

·     Minoració o increment de les quantitats dotades en concepte de reserva d'anivellament regulada a l'article 105 de la Llei IS i aplicable a les empreses de dimensió reduïda.

 

·     Minoració a la reserva per inversions regulada a l'article 27 de la Llei 19/1994, de 6 de juliol, de modificació del Règim Econòmic i Fiscal de Canàries.

 

No obstant això:

 

·     La quota líquida mínima serà del 10% de la base imposable en cas d'entitats de nova creació que tributin al tipus del 15%.

 

·     La quota líquida mínima serà del 18% de la base imposable per a contribuents que siguin entitats de crèdit, així com a les que es dediquin a l'exploració, la investigació i l'explotació de jaciments i emmagatzemaments subterranis d'hidrocarburs.

 

·     En el cas de cooperatives, la quota líquida mínima no podrà ser inferior al resultat d'aplicar el 60% a la quota íntegra calculada d'acord amb allò que disposa la Llei 20/990, de 19 de desembre, sobre Règim Fiscal de les Cooperatives .

 

·     Per a les entitats de la Zona Especial Canària (ZEC) la base imposable positiva sobre la qual s'apliqui el percentatge no inclourà la part que derivi d'operacions realitzades materialment i efectivament a l'àmbit geogràfic d'aquesta zona, que tributi al tipus de gravamen especial regulat a l'article 43 de la Llei 19/1994.

 

              ii.       Quota líquida mínima en cas d'aplicar bonificacions i determinades deduccions

 

En cas que el contribuent tingui dret a aplicar bonificacions (incloses les establertes a la Llei 19/1994), la deducció per inversions realitzades per les autoritats portuàries (article 38 bis de la Llei IS) o deduccions per evitar la doble imposició (articles 31, 32, 100 i disposició transitòria 23a de la Llei IS), la quota líquida mínima es calcularà de la següent forma:

 

·     Si l'aplicació de bonificacions i les deduccions esmentades redueixen la quota líquida per sota de la quota líquida mínima, el resultat de minorar la quota íntegra en aquestes bonificacions i deduccions té la consideració de quota líquida mínima.

 

·     Si després de l'aplicació de les bonificacions i determinades deduccions resulta una quantia superior a la quota líquida mínima, s'han d'aplicar les deduccions restants, amb els límits aplicables en cada cas, fins a l'import d'aquesta quota líquida mínima.

 

·     Les deduccions l'import de les quals es determini d'acord amb el que disposa la Llei 20/1991, de 7 de maig, de modificació dels aspectes fiscals del Règim Econòmic Fiscal de Canàries, i la Llei 19/1994, s'aplicaran respectant-ne els mateixos límits, encara que la quota líquida resultant sigui inferior a la quota líquida mínima esmentada.

 

Les deduccions no aplicades es poden deduir en els períodes impositius següents tenint en compte la seva pròpia regulació específica.


Així doncs, a efectes pràctics, l'aplicació pràctica de la nova quota líquida mínima afectarà fonamentalment les deduccions per R+D i IT (article 35 de la Llei IS), les deduccions per inversions en produccions cinematogràfiques, sèries audiovisuals i espectacles en viu d'arts escèniques i musicals (article 36 de la Llei IS) així com a les deduccions per creació d'ocupació (articles 37 i 38 de la Llei IS).

 

Aquesta regla de tributació mínima també és aplicable als contribuents de l'impost sobre la renda de no residents que obtinguin rendes a Espanya mitjançant un establiment permanent.



2. Règim especial d'arrendament d'habitatges a l'impost sobre societats: es redueix la bonificació al 40%


Amb efectes per als períodes impositius que s'iniciïn a partir de l'1 de gener de 2022, es redueix al 40% (fins ara el 85%) la bonificació aplicable a les rendes derivades de l'arrendament d'habitatge obtinguts per societats que tinguin per activitat econòmica principal l'arrendament d'habitatges situats a Espanya i que tributin d'acord amb el règim especial previst al Capítol III del Títol VII de la Llei IS.

 

D'aquesta manera, aquestes societats tindran un tipus efectiu a l'impost sobre societats del 15% respecte de les rendes susceptibles de bonificació.



3. Es rebaixen les reduccions a l'impost sobre la renda de les persones físiques per aportacions a sistemes de previsió social


 

           i.       Es redueix de 2.000 a 1.500 euros l'import anual màxim d'aportacions i de contribucions a sistemes de previsió social amb dret a deducció.

 

         ii.       Aquest límit s'incrementarà en 8.500 euros (fins a un màxim de 10.000 euros) quan aquest increment provingui de contribucions empresarials o d'aportacions del treballador al mateix instrument de previsió social, si les aportacions del treballador igualen o són inferiors a la contribució empresarial. És a dir, cal que les aportacions de l’empresa siguin superiors o iguals a les del treballador.

 

        iii.       A aquests efectes, les quantitats que aporti l’empresa que derivin d’una decisió del treballador, tindran la consideració d’aportacions del treballador.

 

        iv.       En cas d'assegurances col·lectives de dependències contractades per empreses per cobrir compromisos per pensions, s'estableix un límit addicional de 5.000 euros anuals per a les primes satisfetes per l'empresa.

 

         v.       Es modifiquen d'acord els límits financers d'aportacions i contribucions als sistemes de previsió social.

 

        vi.       Finalment, es redueix de 2.000 a 1.500 euros el límit anual màxim per al conjunt de les reduccions practicades per totes les persones que satisfacin primes a assegurances privades que cobreixin exclusivament el risc de dependència severa o de gran dependència a favor d'un mateix contribuent, incloses les del mateix contribuent.



4. Pròrroga dels límits excloents del mètode d'estimació objectiva a l'IRPF i dels règims simplificat i especial d'agricultura, ramaderia i pesca a l'IVAEs rebaixen les reduccions a l'impost sobre la renda de les persones físiques per aportacions a sistemes de previsió social


A partir de l’1 de gener de 2022:

 

                     i.       Es prorroguen els límits quantitatius a l'IRPF que delimiten l'àmbit d'aplicació del mètode d'estimació objectiva en funció de:

 

• El volum de rendiments íntegres del conjunt d’activitats econòmiques. En aquest cas, el límit serà de:

 

-       En general, 250.000 euros

 

-       125.000 euros quan hi hagi obligació d'emetre factura i el destinatari sigui un empresari o professional.

 

-       250.000 euros respecte del volum de compres de béns i serveis.

 

Pel que fa a les activitats agrícoles, ramaderes i forestals, es manté el límit quantitatiu propi de 250.000 euros respecte del volum d'ingressos.

 

                   ii.       Es prorroguen els límits a l'IVA per a l'aplicació del règim simplificat (150.000 euros) i el règim especial de l'agricultura, la ramaderia i la pesca (250.000 euros)



5. Es crea un nou epígraf a l'IAE per als periodistes i altres professionals de la informació i comunicació


Amb efectes per a l'any 2022 i següents es crea un nou epígraf a les Tarifes de l'IAE per donar cabuda a l'activitat que realitzen periodistes i altres professionals de la informació i la comunicació i que fins ara no tenia classificació.

Per això, es crea l'epígraf 863 “Periodistes i altres professionals de la informació i la comunicació”, la quota dels quals és de 115 euros.

 

Els subjectes passius classificats en aquest grup estaran facultats per a l'obtenció, el tractament, la interpretació i la difusió d'informacions o continguts a través de qualsevol mitjà escrit, oral, visual, digital o gràfic, així com per a l'assessorament i l'execució de plans de comunicació institucional o corporativa.


 

6. Diversos

 

               i.       Indicador Públic de Rendes d’Efectes Múltiples (IPREM) any 2022

 

·     IPREM diari: 19,30 euros

 

·     IPREM mensual: 579,02 euros

 

·     IPREM anual: 6.948,24 euros

 

 

             ii.       Per l’any 2022 l’interès legal del diner serà d’un 3% i l’interès de demora el 3,75%.  




Podeu recuperar el document amb tot la informació:


Articles relacionats


La persistència de la crisi sanitària derivada del Covid 19 ha provocat enorme densitat normativa, amb remissions creuades a normes que han estat modificades diverses vegades, fet que implica una gran dificultat a l'hora d'interpretar i, per tant, aplicar la norma jurídica.

Llegeix més

El RLD 19/2020, de 26 de maig, adopta mesures complementàries en matèria agrària, científica, econòmica, d'ocupació i Seguretat Social i tributàries per pal·liar els efectes del COVID-19, l'entrada en vigor del qual s'ha produït l'endemà de la seva publicació.

Llegeix més

Comparteix l'article

Share by: