Els Tribunals continuen decretant l'extinció de la pensió d'aliments en els casos dels fills majors d'edat que no volen mantenir relació amb el progenitor amb el qual no conviuen.
Per Sílvia Pinilla, Advocada, Especialitzada en Dret de Família
Els Tribunals continuen decretant l'extinció de la pensió d'aliments en els casos dels fills majors d'edat que no volen mantenir relació amb el progenitor amb el qual no conviuen.
En aquest sentit, s'ha pronunciat també, entre d'altres, i de forma molt recent, l'Audiència provicianl d'Albacete a la seva Sentència núm 692/21, de 12 de novembre de 2021.
El Tribunal Suprem va decretar en 2019 l'extinció de la pensió d'aliments en casos de fills majors d'edat que no volen mantenir relació amb el progenitor (generalment el pare) amb el qual no conviuen i que abona la pensió d'aliments.
Per a això, la falta de relació ha de ser rellevant, duradora i imputable als fills majors d'edat que reben la pensió d'aliments i no al progenitor que la paga.
En els últims anys hem observat una creixent tendència dels nostres Jutjats a declarar l'extinció de pensions d'aliments en supòsits de falta de relació paterna filial. Així, recentment alguns jutjats de família han extingit la pensió d'aliments establerta a favor de fills majors d'edat per entendre que el pare sempre havia intentat mantenir la relació de manera permanent, i que aquests l'han apartat del seu costat.
En molts casos la dificultat del progenitor serà provar que la inexistència de relació no és imputable a ell, però en l'actualitat disposem d'eines suficients (Whatsapp, SMS, xarxes socials, etc.) que facilitaran justificar la falta de relació.
Articles relacionats
L’any 2014, el Tribunal Constitucional va anular el precepte de la Llei de Seguretat Social mitjançant el qual, a efectes de pensió de viudetat, remetia a la normativa civil autonòmica per la determinació de la condició de “parella de fet”.
El passat 1 de febrer va quedar convalidat pel Congrés dels Diputats el RDL 32/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reforma laboral, nascuda fruit del consens i diàleg social, amb la finalitat de reduir les elevades taxes de temporalitat i atur al nostre país.