Quan una parella pren la decisió de divorciar-se, el procediment es pot dur a terme per la via contenciosa (a la qual s’acudeix quan les parts no arriben a un acord extrajudicial), o per mutu acord. En aquest article, ens centrarem en el darrer procediment.
Per Sílvia Pinilla, Advocada, Responsable del Departament de Dret De Família
En el procediment de mutu acord els conjugues assoleixen pactes en relació amb les mesures que regiran després del seu divorci: la forma de relacionar-se amb els fills, qui i com ostentarà la guarda i custòdia i/o el règim de visites acordat, qui ostentarà l’ús del domicili, qui pagarà els préstecs, l’establiment de les pensions d’aliments, la pensió compensatòria o compensació econòmica per raó de treball...
El Conveni de divorci és l’instrument idoni per plasmar qualsevol altre pacte que pugui afectar els membres de la unitat familiar (sempre que no resulti contrari a l’interès dels menors, ni resulti contrari a dret).
En el cas que en el matrimoni hi hagi fills menors, a Catalunya s’haurà d’incorporar un Pla de parentalitat que ha de recollir els acords assolits pels cònjuges en relació, entre d’altres, a les següents qüestions:
Després d’assolir-se l’acord redactat en el Conveni regulador i, si s’escau, al Pla de parentalitat, cal presentar una demanda de divorci de mutu acord davant el Jutjat de l’últim domicili del matrimoni, amb la intervenció de l’advocat i procurador.
Un cop feta la ratificació de l’acord en seu judicial, serà el jutge qui haurà d’homologar el Conveni de divorci presentat i signat pels cònjuges, dictant sentència que incorporarà el contingut del conveni.
A més, es podrà tramitar el divorci davant del notari sempre que hi hagi acord entre les parts, no hi hagi fills menors que no estiguin emancipats o amb la capacitat modificada que depenguin dels seus progenitors, i sempre que la dona no estigui embarassada en el moment de sol·licitar el divorci (en aquest cas, el divorci serà judicial). Tant en cas de divorci judicial com davant del notari és necessària l’assistència del lletrat.
És important destacar que tot conveni regulador se signa d’acord amb les condicions existents en el moment de produir-se la ruptura matrimonial.
El Conveni de divorci, una vegada ratificat al Jutjat, no podrà ser modificat llevat que en el futur es produeixin modificacions substancials de circumstàncies que existien en el moment de signar (o que hi hagi acord d’ambdós excònjuges per a la seva modificació).
És per això convenient que abans de signar un Conveni Regulador i la seva posterior ratificació en seu judicial, es faci una previsió dels possibles canvis que es puguin produir en el futur. Així mateix, cal valorar tots els aspectes de la vida familiar i tots els escenaris possibles (fins i tot futuribles).
La presentació d'una demanda de divorci per la via contenciosa no impedeix que en qualsevol moment del procediment de divorci les parts puguin assolir un acord i es pugui transformar al procediment de mutu acord (aquest acord es pot assolir un acord fins i tot el dia del judici).
De fet, a la pràctica és relativament freqüent que, una vegada presentada la demanda, i fins i tot la contestació, les parts aconsegueixin un acord. I, en molts casos, la intervenció dels lletrats de les parts és fonamental per assolir acords que permetin evitar conflictivitat entre les parts.
Així doncs, l’experiència professional ens ha demostrat que la intervenció de professionals especialistes en matèria matrimonial ajuda, moltes vegades, a resoldre els conflictes de manera eficient, fins i tot en els procediments en què l'acord semblava impossible.
Articles relacionats
Encara que l’objectiu teòricament principal sigui la dissolució del matrimoni, en la pràctica adquireixen major importància els efectes inherents a aquest. Li expliquem quines són les preguntes més freqüents durant el divorci.
L’any 2014, el Tribunal Constitucional va anular el precepte de la Llei de Seguretat Social mitjançant el qual, a efectes de pensió de viudetat, remetia a la normativa civil autonòmica per la determinació de la condició de “parella de fet”.