Són molts aquells propietaris que es pregunten com poden recuperar l'habitatge un cop està llogat. En aquest article explicarem la possibilitat que té l'arrendador de recuperar l'habitatge llogat, per necessitat seva o dels seus familiars, abans de la finalització del termini pactat al contracte.
Per Mònica Espier, Advocada
Molts propietaris es pregunten com poden recuperar l’habitatge un cop llogat. En aquest article explicarem la possibilitat que té l’arrendador de recuperar l’habitatge llogat, per necessitat seva o dels seus familiars, abans de la finalització del termini pactat al contracte.
El primer que hem de saber és que sí que existeix la possibilitat de recuperar l’habitatge arrendat, però sempre que es donin uns requisits concrets.
En segon lloc, segons la data de subscripció del contracte d’arrendament, la recuperació per necessitat de l’habitatge regeix per un règim jurídic diferent. Ens centrarem en la darrera redacció vigent, l’article 9.3 de la Llei d’arrendaments urbans, que ha estat modificat pel Reial decret llei 7/2019, d’1 de març, de mesures urgents en matèria d’habitatge i lloguer. És per això que aquest article va dirigit a tots aquells contractes d’arrendament d’habitatge subscrits amb posterioritat al 16 de març de 2019.
El més destacable d’aquesta reforma és que, si no apareix de manera expressa la clàusula on es faci al·lusió a la possibilitat de recuperar l’habitatge, l’arrendador no podrà invocar aquesta recuperació.
I, en tercer lloc, els requisits que han de concórrer actualment per poder recuperar l’habitatge en cas de necessitat, que són els següents:
Si es donen aquests requisits, l’arrendatari haurà d’abandonar l’habitatge en aquest termini, llevat que hi hagi un altre acord entre les parts.
Per a qualsevol qüestió que us pugui sorgir respecte el tema, no dubtin en contactar amb nosaltres.
Articles relacionats
El moviment ocupa és un fenomen d’actualitat permanent. Es tracta d’una matèria sobre la qual existeix una gran dosi de desinformació i confusió, especialment respecte a la resposta judicial a les ocupacions. I, en particular, sobre si existeix la possibilitat d’acudir a la via penal davant d’ocupacions d’habitatges il·legítimes, o si, per el contrari, aquesta ha de ser subsidiària a la via civil. Li expliquem.
Derivació de responsabilitat tributària Art. 42.2 a) LGT. Anul·labilitat d’actuacions en cas que l’expedient administratiu no estigui complet.
El Tribunal Económico-Administrativo Central (TEAC) ha anul·lat un Acord de derivació de responsabilitat tributària per la manca de documentació/informació necessària de l'expedient administratiu.