El passat 16 de juny es van complir dos anys de l'entrada en vigor de la Llei 5/2019, de 15 de març, reguladora dels contractes de crèdit immobiliari, que va introduir mesures que asseguren la correcta informació del consumidor sol·licitant d'un crèdit hipotecari, per així impossibilitar la inclusió per l'entitat bancària de clàusules contractuals abusives, com les tristament ja famoses clàusules sòl o multidivisa.
Per Ignacio Diaz / Advocat
En garantia d'aquesta informació la Llei confereix al notari el rol d'informar i explicar al sol·licitant de la hipoteca el contingut del contracte de préstec, establint per a això l'obligació irrenunciable de reunir-se totes dues parts amb caràcter previ a la seva signatura, amb una antelació mínima (a Catalunya) de quinze dies.
El Col·legi de Notaris de Catalunya fa un balanç molt positiu de l'aplicació de la norma, considerant molt difícil la inclusió de clàusules abusives en perjudici del consumidor. No obstant això, es recomana als consumidors que romanguin vigilants a la pràctica estesa de les entitats bancàries d'incloure clàusules que bonifiquen el tipus d'interès del préstec per la subscripció paral·lela d'altres productes bancaris com a segurs de la llar o vida, utilització de targetes de crèdit, plans de pensions, etc. que condicionen quin és el tipus d'interès final a pagar.
Pensi's que, d'ordinari, un préstec hipotecari comportarà afectar una part important dels ingressos familiars durant un molt llarg període de temps. Algunes clàusules suggerides per l'entitat financera poden en efecte comportar un gran cost econòmic en cas de canvi de les circumstàncies. Per això, abans de concertar un crèdit amb garantia hipotecària, és altament recomanable efectuar una consulta preventiva a un advocat especialitzat. Una senzilla consulta que pot estalviar costos molt majors en el futur.
Articles relacionats
Fins ara, l’administració tributària competent (sigui autonòmica o central) regularitzava el preu establert no pel valor declarat pel contribuent a l’escriptura pública, sinó pel valor estimat pels tècnics de l’administració corresponent mitjançant el procediment de comprovació de valors.
El Tribunal de Justicia de la Unión Europea (TJUE) (Gran Sala, Asunto C-125/18) ha dictado este pasado 3 de marzo una Sentencia que podría tener un gran impacto económico para muchos consumidores.